Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: Προσφύγων γεύσεις: Γαστρονομικές διαδρομές στην Αλεξανδούπολη μετά τη συνθήκη της Λωζάνης Αλεξανδρούπολη, 23-24-25 Μαΐου 2024

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Προσφύγων γεύσεις: Γαστρονομικές διαδρομές στην Αλεξανδρούπολη
μετά τη συνθήκη της Λωζάνης
 
23-24-25 Μαϊου 2024
ΛΙΜΑΝΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ, ΑΠΟΘΗΚΗ 2
 
 
Το συνέδριο, που  συνδιοργανώνεται από την  Ένωση Θρακών και το Εργαστήριο  Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ  θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ 2024 του Δήμου Αλεξανδρούπολης από το απόγευμα της Πέμπτης 23  Μαϊου έως και το Σάββατο το μεσημέρι 25 Μαϊου 2024.
 
Πρόκειται για ένα υβριδικό συνέδριο όπου συναντώνται η  επιστημονική έρευνα που θα μελετήσει την τροφή και τη διατροφή ως κώδικα ανάγνωσης της προσφυγικής ταυτότητας, με τον λόγο των μαρτυριών των απογόνων δια των προσφυγικών συλλόγων τους. 
 
Έτσι το συνέδριο επιχειρεί να ανασυνθέσει τη γεωγραφία των προσφυγικών γεύσεων και να χαρτογραφήσει τη διατροφή των προσφύγων στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, με σκοπό την κατανόηση  της ομοιότητας αλλά και της ετερότητας των προσφυγικών πληθυσμών της, καθώς και των πολιτικών και των στρατηγικών επιβίωσης που κινητοποιήθηκαν μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης.
 
Το απόγευμα της Παρασκευής, θα γίνει παρουσίαση 6 επαγγελματιών με προσφυγική καταγωγή και συνεχή παρουσία για 100 περίπου χρόνια, σε τομείς που συνδέονται με τη διατροφή.
 
Οι επιστημονικές ανακοινώσεις θα κλείσουν το Σάββατο το πρωί στις 25 Μαΐου 2024 γύρω από ένα τραπέζι γεύσεων για το οποίο εργάστηκαν από κοινού, για τους σκοπούς του συνεδρίου,  μέλη συλλόγων και μαθητές της Επαγγελματικής Σχολής Μαθητείας  Αλεξανδρούπολης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), με την υποστήριξη του Δήμου Αλεξανδρούπολης.
 
Παράλληλα, θα υπάρχει έκθεση αυθεντικών αντικειμένων που προέρχονται από τους εγκαταλελειμμένους προσφυγικούς τόπους και συνδέονται με τη γαστρονομία τους.
Οι συνεργαζόμενοι σύλλογοι είναι οι: «Ανατολική Ρωμυλία Έβρου», Απολλωνιαδιτών  Έβρου, «Ελληνομουσείον Αίνου», Καππαδοκών N. Έβρου «Οι τρεις Ιεράρχες», Απογόνων Μικρασιατών Ελλήνων N. Έβρου «Νικηφόρος Βλεμμύδης» και οι ποντιακοί σύλλογοι του Δήμου Αλεξανδρούπολης.
 
Κατά την έναρξη θα γίνει παρουσίαση και θα διανεμηθούν δωρεάν τα πρακτικά του Α’ συνεδρίου Οι πρόσφυγες στην Αλεξανδρούπολη μετά τη Μικρασιατική καταστροφή: Άφιξη, εγκατάσταση, ενσωμάτωση, 27 & 28 Μαΐου 2023

Οργανωτική Επιτροπή:
 
Βασιλική Κράββα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ανθρωπολογίας της Κατανάλωσης του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ, Πρόεδρος
Κατερίνα Κάλτσου, Υποψήφια Διδάκτωρ δημογραφίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ, Γραμματέας
 
Θεοφάνης Ισαακίδης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων
Τζούλια Φανφάνη - Μαλακόζη, Αντιπρόεδρος του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης
Μιχάλης  Νικολαϊδης,Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πεύκων «Οι Ρίζες», Μέλος ΔΣ Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης
Σταυρούλα Παπαχατζίδου, Υποψήφια Διδάκτωρ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ
Ελένη Πασχαλάκη,Υποψήφια Διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ
 
Γραμματεία:
Ελένη Θεοδωροπούλου, Μέλος Ένωσης Θρακών
Ευδοξία Κυριζάκη, Μέλος του ΔΣ της Ένωσης Θρακών
Θεοδώρα Λαμπέα,Κοινωνική Ανθρωπολόγος, υποψήφια Μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας
Ελένη Μαραβέλια, Μέλος του ΔΣ της Ένωσης Θρακών

Ημερομηνία: 
Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024 έως Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024
Φωτογραφίες: 
Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.