1η διαδικτυακή διάλεξη του Colloquium του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας: Δρ Αριάδνη Κλωνιζάκη «Οι απαρχές της λατρείας του Ασκληπιού στη Θεσσαλία» (Δευτέρα 29 Ιανουαρίου και ώρα 18.00)

Σας προσκαλούμε στην 1η διαδικτυακή διάλεξη του Colloquiumτου Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 που θα γίνει τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου και ώρα 18.00.
Προσκεκλημένη μας είναι η Δρ Αριάδνη Κλωνιζάκη και θέμα της διάλεξης «Οι απαρχές της λατρείας του Ασκληπιού στη Θεσσαλία».
 
Η τηλε-παρουσία σας θα είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή.
 
Βασιλική Κράββα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΤΙΕ
Παναγιώτα Τζιβάρα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΤΙΕ
Ελένη Φάσσα, Επίκουρη Καθηγήτρια ΤΙΕ
 
 
Linkπαρακολούθησης: https://bit.ly/Colloquium-TIE
 
Σύντομη περίληψη της διάλεξης:
Ένα σημαντικό ερώτημα της έρευνας σχετικά με τη λατρεία του Ασκληπιού είναι η ερμηνεία της αρχαίας γραμματείας, η οποία, ήδη από τον Όμηρο και τον Ησίοδο, επιμένει πως «γεννήθηκε» στην Θεσσαλία. Ωστόσο η γραμματειακή παράδοση δεν υποστηρίζεται από τα υλικά κατάλοιπα της λατρείας στην περιοχή, τα οποία χρονολογούνται μετά τα μέσα του 5ου αι. π.Χ. Επιχειρείται μια ερμηνεία του κενού αυτού, με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, και μια απάντηση στο δίλημμα αν η κοιτίδα της λατρείας θα πρέπει να τοποθετηθεί στην Τρίκκη ή στο Δώτιον Πεδίον και την περιοχή της Λακέρειας. Η λατρεία του Ασκληπιού, όταν αυτός διαδίδεται ευρέως εκτός της Θεσσαλίας, διατηρεί στοιχεία της θεσσαλικής του καταγωγής σε θέσεις με σημαντικά Ασκληπιεία.
 
Σύντομο βιογραφικό της εισηγήτριας:
Η Αριάδνη Κλωνιζάκη είναι Επιμελήτρια Αρχαιοτήτων στο Τμήμα Συλλογής Έργων Γλυπτικής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και Διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί στο αναστηλωτικό έργο της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Επιδαύρου του Υπουργείου Πολιτισμού και στις ανασκαφές του Ασκληπιείου της Επιδαύρου, υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Βασίλη Λαμπρινουδάκη, και σε άλλα αρχαιολογικά έργα στην Κορινθία, τη Βοιωτία και τη Θάσο. Έχει υπηρετήσει ως αρχαιολόγος του Υπουργείου Πολιτισμού στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και στη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Ημερομηνία: 
Monday, 29 January, 2024

External web services

Contact us

Department of History and Ethnology

Panagi Tsaldari 1
Komotini, 69100

Τel: 25310-39462
Fax: 25310-39483

Email: secr@he.duth.gr

 

Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.