Διάλεξη των επιμελητών του Μουσείου Μπενάκη, Μαρίας Δημητριάδου και Τάσου Σακελλαρόπουλου (Παρασκευή 26/05/2023, ώρα 15:00, αίθουσα Δ΄)

Στο πλαίσιο των δράσεων του Εργαστηρίου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Ερευνών του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του μαθήματος του εαρινού εξαμήνου «Βυζαντινή εικαστική παράδοση και νεοελληνική τέχνη»,
θα έχουμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε την Παρασκευή 26/05/2023 στις 15:00 στην αίθουσα Δ΄, μέσω της πλατφόρμας MicrosoftTeams, την κ. Μαρία Δημητριάδου και τον κ. Τάσο Σακελλαρόπουλο, τους δυο επιμελητές της μεγάλης έκθεσης «1821. Πριν και μετά», που διοργανώθηκε στο Μουσείο Μπενάκη της Αθήνας κατά το 2021 για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
Το Μουσείο Μπενάκη, με την σύμπραξη της Τράπεζας της Ελλάδος, της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank, διοργάνωσε την μεγάλη αυτή επετειακή έκθεση με χίλια διακόσια αντικείμενα που ξεδίπλωσαν περισσότερα από εκατό χρόνια ιστορίας (1770-1870) σε 2.500 τετραγωνικά μέτρα για οκτώ μήνες (Μάρτιος – Νοέμβριος 2021) στο τριώροφο κτίριο της οδού Πειραιώς στην Αθήνα.
Η εκθεσιακή αφήγηση πραγματοποιήθηκε μέσα από έργα τέχνης και αρχειακά τεκμήρια που διαθέτουν στις συλλογές τους οι τρεις τράπεζες καθώς και μέσα από το πλούσιο υλικό που διαθέτει το Μουσείο Μπενάκη. Σημαντικά ήταν επίσης και τα δάνεια που είχαν εξασφαλιστεί από μεγάλα μουσεία του εξωτερικού και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, την Γαλλία και την Μεγάλη Βρετανία. Ζωγραφικά έργα, προσωπικά αντικείμενα πρωταγωνιστών της Επανάστασης και ιστορικά κειμήλια, πλαισιωμένα από σπάνιο αρχειακό υλικό, παρουσιάστηκαν σε τρεις  ενότητες:
Ενότητα I: 1770-1821, η πορεία προς την εθνική Επανάσταση,
Ενότητα ΙΙ: 1821-1831, η εξέλιξη του πολέμου της ανεξαρτησίας και η ολοκλήρωση του Αγώνα
Ενότητα ΙΙΙ: 1831-1870, η δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους και τις πρώτες δεκαετίες της ανάπτυξης και λειτουργίας του.
 
Αποτέλεσμα της έκθεσης αυτής υπήρξε η έκδοση ενός αναλυτικού καταλόγου των αντικειμένων που εκτέθηκαν αλλά και εισαγωγικών κειμένων από καταξιωμένους επιστήμονες. Ο τόμος κυκλοφόρησε τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά.
 
Μετά την παρουσίαση από τους δυο επιμελητές της έκθεσης θα έχουμε την δυνατότητα να τους θέσουμε ερωτήματα και να συζητήσουμε μαζί τους.
Σας περιμένουμε όλες και όλους!
Εννοείται ότι μπορείτε να προσκαλέσετε συμφοιτητές και συμφοιτήτριές σας που ενδιαφέρονται!
Η διδάσκουσα
Νικολέτα Τζάνη

Ημερομηνία: 
Friday, 26 May, 2023
Κατηγορία: 

External web services

Contact us

Department of History and Ethnology

Panagi Tsaldari 1
Komotini, 69100

Τel: 25310-39462
Fax: 25310-39483

Email: secr@he.duth.gr

 

Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.