Τοπικές ενδυμασίες από ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ, Δ. ΞΑΝΘΗΣ, Π.Ε. ΞΑΝΘΗΣ
Αριθμός Αρχείου :3271
Στοιχεία πληροφοριοδότη: Χρηστακίδου Δέσποινα
Τόπος προσέλευσης του υλικού: Χωριό Λυκοδρόμιο Ξάνθης
Χρόνος συλλογής: 2018-2019
Φοιτήτρια του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου Θράκης
Β. Ένδυμα , υπόδημα , κόμμωση και καλλωπισμός
Επειδή το χωριό ήταν απομονωμένο κ’ η πρόσβασή τους στην Ξάνθη κ’ τη Σταυρούπολη ήταν περιορισμένη, οι κάτοικοι προσπαθούσαν με τα μέσα που διέθεταν να ικανοποιήσουν τις βασικές ανάγκες της ένδυσης και της υπόδησης.
Θυμάμαι που έλεγε ο παππούς μου ότι άρεσε από δέρμα προβάτου να κάνει γιλέκα και παπούτσια που ήταν εύκολα στην κατασκευή. Είχε μια μεγάλη σακοράφα που με αυτήν περνούσε κλωστές στο δέρμα για να ράψει τα στοιχειώδη παπούτσια τα οποία αποτελούσαν τα χειμωνιάτικα κλειστά μέχρι το γόνατο και δυσκίνητα από ακατέργαστο δέρμα και τα καλοκαιρινά με τα ίδια δέρματα που τα κόβαν από τη φτέρνα, πατημένα δηλαδή στις φτέρνες να μοιάζουν με παντόφλες ή από ελαφρύ ξύλο με ένα περαστό δέρμα για να συγκρατεί το πόδι. Τα ρούχα των ανδρών ήταν απλά ,χοντρά, σκούρα ,μάλλινα, βαριά πιθανόν από κατσικίσια τρίχα και κάπες μακριές με κουκούλα. Οι νέες γυναίκες φορούσαν λευκά τσεμπέρια, οι χήρες και γιαγιάδες μαύρα τσεμπέρια δεμένες τις άκρες και περασμένες στα μάγουλα ή στο πάνω μέρος του κεφαλιού.
Θυμάμαι τη γιαγιά μου που είχε μια μακριά κοτσίδα, την τύλιγε στο πάνω μέρος του κεφαλιού της και από πάνω φορούσε το μαύρο τσεμπέρι.
Οι δε χήρες φορούσαν μαύρα τσεμπέρια και μακριά μαύρα ρούχα για να μην φαίνεται ο αστράγαλος τους.