Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Τοπικές ενδυμασίες από ΟΡΕΣΤΙΑΔΟΣ, Δ. ΟΡΕΣΤΙΑΔΟΣ, Π.Ε. ΕΒΡΟΥ

Όνομα φοιτήτριας: Καραθάνου Χριστίνα

Α’ Εξάμηνο

Διδακτικό έτος: 2011-2012

Μάθημα: Εισαγωγή στη Λαογραφία

Καθηγητής: Μ. Γ Βαρβούνης

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας

Εργασία: Συλλογή Λαογραφικού Υλικού Ορεστιάδας

Β. Ένδυμα, υπόδεση, κόμμωση και καλλωπισμός

Τα ενδύματα της εποχής ήταν όλα χειροποίητα και ο κάθε άνθρωπος είχε 3-4 αλλαξιές. Τα ρούχαν ήταν όλα πλεκτά και μάλλινα, τα οποία είχαν υφάνει στο αργαλειό. Οι γυναίκες φορούσαν μια πλεκτή φούστα κάτω απ’ το γόνατο, από πάνω ένα μάλλινο υφαντό, ενώ για μπλούζα μια μάλλινα με κεντίδια, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση της κάθε οικογένειας. Για εσώρουχο φορούσαν ένα παντελόνι πάνω απ’ το γόνατο που λέγονταν καλτσοβράκα, ενώ στηθόδεσμοι δεν υπήρχαν. Όσον αφορά τους άνδρες, αυτοί φορούσαν ένα υφαντό-άσπρο πουκάμισο, από πάνω ένα υφαντό γιλέκο κι μια μαύρη-γκρι βράκα, η οποία είχε μανίκια ήταν μάλλινο και κυρίως από μαλλί προβάτου ενώ είχε κι κουκούλα.

Τα υποδήματα που φορούσαν οι περισσότεροι κάτοικοι ήταν ξύλινα από κάτω ενώ από πάνω είχαν ύφασμα κεντημένο. Οι πλούσιοι γαιοκτήμονες φορούσαν τσαρούχια , τα οποία γίνονταν από χοιρινό δέρμα. Στις γιορτές οι περισσότεροι δανείζονταν τσαρούχια από τους πλούσιους. Επιπλέον είχαν τα τερλίκια αντί για κάλτσες, τα οποία ήταν πλεκτά από μαλλί προβάτου. Οι άνδρες φορούσαν κάτω απ’ τα παπούτσια τα μπιάλα, που ήταν υφαντά κι τα έδεναν με σκοινιά.

Τα μαλλιά των γυναικών ήταν πολύ μακριά ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας τα είχαν πάντοτε μαζεμένα πάνω σε μεγάλες δύο ή πολλές πλεξούδες.

Τέλος, οι πλούσιες κυρίες του χωριού περιποιούνταν τον εαυτό τους βάζοντας κοκκινάδι στα μάγουλα κι τα χείλη, ενώ για να μυρίζουν όμορφα έφτιαχναν κολόνιες από τριαντάφυλλα. Η κολόνια από τριαντάφυλλα είχε τον εξής τρόπο παρασκευής: Μάζευαν τριαντάφυλλα (μπουμπούκια), τα έβαζαν σε μπουκάλια με νερό κι λίγη ζάχαρη κι τα άφηναν για καιρό στον ήλιο. Έπειτα τα στράγγιζαν κι το υγρό που έβγαινε από τα τριαντάφυλλα χρησιμοποιούσαν ως άρωμα.

Παρατίθενται εικόνες από παραδοσιακές στολές ανδρών και γυναικών.

Αλεξούδη Λεμονιά.

Τοπική ονομασία ενδύματος

Περίσταση χρήσης

Αρ. χειρογράφου
2442
Έτος καταγραφής
2011-12
Επώνυμο
Καραθανάση
Όνομα
Χριστίνα
Εικόνες