Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Τελετουργίες από ΚΕΡΑΜΩΤΗΣ, Δ. ΝΕΣΤΟΥ, Π.Ε. ΚΑΒΑΛΑΣ

 

Γιορτές του Φεβρουαρίου

Στις 1,2,3 Φεβρουαρίου είναι οι γιορτές του Τρίφωνος, Υπαπαντής και Σιμεών. Αυτές θεωρούνται σημαδιακές μέρες. Οι έγκυες δεν κάνει να πιάσουν ψαλίδι και μαχαίρι γιατί το παιδί θα βγει σημαδεμένο. Αν πιάσει κατά λάθος ψαλίδι ή μαχαίρι και μετά το καταλάβει, πρέπει να πιάσει ένα κρυφό σημείο του σώματος της για να είναι το σημάδι του μωρού σε κρυφό μέρος. ( Βάσω Δεληγιάννη)

Απόκριες

Τις απόκριες όλα τα παιδιά του χωριού ντύνονται καρναβάλια και γυρνάνε  σε όλα τα σπίτια. Την τελευταία Κυριακή της αποκριάς μαζεύονται στις γιαγιάδες και στους παππούδες όλα τα παιδιά και τα εγγόνια τους και τους ζητούν συγχώρεσεη.

Κινητές γιορτές

Του Αγίου Θεοδώρου είναι γνωστό το έθιμο του κλεψίματος. Πάντα πέφτει Σάββατο, την πρώτη εβδομάδα της Σαρακοστής. Κάθε παραμονή της γιορτής τα παλικάρια του χωριού πήγαιναν στα σπίτια όπου υπήρχαν ανύπαντρα κορίτσια και έκλεβαν κάτι. Όλα αυτά που έκλεβαν τα πήγαιναν στην πλατεία του χωριού. Την επόμενη μέρα τα κορίτσια πήγαιναν στην πλατεία και έψαχναν για ό,τι τους είχαν κλέψει. ( Βάσω Δεληγιάννη)

Γιορτές του καλοκαιριού

Στις 24 Ιουνίου είναι η γιορτή του Άη Γιάννη του Κλήδονα. Τα κορίτσια έπαιρναν το αμίλητο νερό και έριχναν μέσα η καθεμία ένα δικό της αντικείμενο όπως δαχτυλίδια ή σκουλαρίκια. Δίπλα από το νερό είχαν ένα δοχείο με στιχάκια. Τραβούσαν ένα αντικείμενο από το νερό και όποιος ήταν της διάβαζαν ένα στιχάκι. Μετά έκαιγαν τα μαγιάτικα στεφάνια και πηδούσαν πάνω από τις φωτιές. ( Βάσω Δεληγιάννη)

Κατηγορία

Αρ. χειρογράφου
1605
Έτος καταγραφής
2003-04
Επώνυμο
Δεληγιάννη
Όνομα
Αφεντούλα