Τοπικές ενδυμασίες από Δ. ΤΟΠΕΙΡΟΥ, Π.Ε. ΞΑΝΘΗΣ
Λαογραφική εργασία της Βασιλικής Κεχαγιόγλου
Α΄Εξάμηνο του τμήματος Ιστορίας-Εθνολογίας
Αριθμός μητρώου: 899
Καθηγητής : Μανώλης Βαρβούνης
Περίοδος συλλογής λαογραφικού υλικού : Δεκέμβριος 1999-Ιανουάριος 2000
Β. Ένδυμα, υπόδεση, κόμμωση και καλλωπισμός
α) Ένδυμα
Οι γυναίκες φορούσαν φούστα μακριά, φαρδιά με σούρα και ζώνη. Στο πλάι είχαν κουμπιά, από τη μέση ως τον ποδόγυρο η φούστα ήταν κεντημένη με σταυροβελονιά. Η μπλούζα ήταν ριχτή με γιακά, το κάτω μέρος της και τα φαρδιά της μανίκια ήταν κεντημένα. Η φούστα ήταν μαύρη, το ίδιο και η μπλούζα, τα κεντήματα ήταν πολύχρωμα.
Οι άντρες φορούσαν παντελόνια που ήταν πολύ φαρδιά ως το γόνατο και από ‘κει και κάτω στενά. Από πάνω φορούσαν μπλούζα, στην οποία όμως έβαζαν άσπρο ξεχωριστό κολλάρο για να δείχνει σαν πουκάμισο.
Τα γυναικεία και τα ανδρικά ρούχα ήταν υφασμένα στο σπίτι από ψιλό βαμβάκι
β) Υποδήματα
Οι άντρες φορούσαν μαύρες δερμάτινες μπότες ως τη μέση της γάμπας.
Οι γυναίκες φορούσαν μαύρα ίσια παπούτσια κλειστά το χειμώνα και ανοιχτά το καλοκαίρι.
γ) Καλύμματα του κεφαλιού και κόμμωση
Οι γυναίκες φορούσαν άσπρα τσεμπέρια με κέντημα γύρω γύρω και δαντέλα φτιαγμένη στο χέρι. Χώριζαν τα μαλλιά τους στη μέση και τα έφτιαχναν πλεξίδες. Ενώ τα νεαρά κορίτσια, στις επίσημες περιπτώσεις τα έφτιαχναν μπούκλες, με τη βοήθεια των δαχτύλων τους και παρτσαλιών που έβαζαν στην αρχή και το τέλος της μπούκλας.
Οι άντρες φορούσαν ειδικά μαύρα παραδοσιακά καπέλα και μαύρα σαρίκια. Αυτά τα φορούσαν καθημερινώς αλλά και σε επίσημες περιπτώσεις, που φορούσαν τα «καλά» σαρίκια. Το καλοκαίρι οι νέοι φορούσαν καρώ σαρίκια ενώ οι μεγαλύτεροι μαύρα.
δ) Καλλωπισμός
Οι γυναίκες λούζονταν με άσπρο σαπούνι και βρόχινο νερό. Κάναν αποτρίχωση με αναμμένο κερί που κρατούσαν μακριά από το πόδι μέχρι να καούν οι τρίχες. Για να φτιάξουν κολώνια έβαζαν άσπρο αρωματικό τριαντάφυλλο με πολύ λίγο νερό μέσα σε βάζα. Τα άφηναν στον ήλιο και όταν γινόταν το άρωμα το στράγγιζαν με τούλι σε μικρά βάζα.
(αναφορικά με την ένδυση, την υπόδηση και το κάλυμμα η περιγραφή αφορά τους Αρβανίτες που κατοικούν στο χωριό Κυψέλη)