Τελετουργίες από Π.Ε. ΚΑΒΑΛΑΣ, ΠΟΔΟΧΩΡΙΟΥ, Δ. ΠΑΓΓΑΙΟΥ
Έθιμα του λαϊκού εορτολογίου:
Ιερά Πανήγυρις Αγίου Γεωργίου Ποδοχωρίου
Στις 2 Μαΐου (κινητή γιορτή, πανηγυρίζει στις 23 Απριλίου) ο πολιούχος του Ποδοχωρίου Άγιος Γεώργιος, είναι το τιμώμενο πρόσωπο. Μετά την Θεία λειτουργία γίνεται η περιφορά της εικόνας του μεγαλομάρτυρα Άγιου Γεώργιου του τροπαιοφόρου γύρω από τον ναό. Στην συνέχεια ακολουθεί το γλέντι στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας με τον καιρό πολλές φορές να μας εμποδίζει να συμμετέχουμε. Όσοι όμως δεν πτοούνται από τον δυνατό αέρα και την απειλή της βροχής γλεντούν μέχρι τις πέντε το απόγευμα, στο τέλος μάλιστα μέσα στην βροχή! Το γλέντι ξεκινά με το χορευτικό πολιτιστικό σύλλογο και συνεχίζεται με την συμμετοχή των παρευρισκόμενων κάθε ηλικίας. Την παράσταση, όπως είναι φυσικό, κλείνουν πάντοτε οι εορτάζοντες.
Γιαννούσια
Στις 10 Μαΐου γιορτάζουμε στο χωριό μας τα Γιαννούσια. Πρόκειται για λαϊκούς αγώνες, στους οποίους συμμετέχουν όσοι επιθυμούν, με πλήθος κόσμου να τους παρακολουθεί. Τους αγώνες διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποδοχωρίου “Η πρόοδος” σε συνεργασία με την κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου Παγγαίου στην μνήμη προς τιμήν του Γιάννη Γιαννούση. Η αφετηρία και ο τερματισμός βρίσκονται μπροστά στο Δημοτικό σχολείο Ποδοχωρίου, με τους αθλητές να κάνουν τον γύρο του χωριού (Δημοτικό σχολείο- εκκλησία- πλατεία Κύπαριβ- Τσιρίφ- παλαιά κοινότητα- γέφυρα Λαζίδη- Δημοτικό σχολείο). Ταυτόχρονα οι αθλητές έχουν την ευκαιρία να γυρίσουν και να απολαύσουν τις φυσικές και πολιτιστικές ομορφιές του παραδοσιακού οικισμού του χωριού μας. Για τις μικρές ηλικίες αφετηρία είναι η γέφυρα Λαζίδη και η παλαιά κοινότητα.
Ψύλλοι
Στις 19 Μαρτίου πραγματοποιείται το κάψιμο των ψύλλων που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποδοχωρίου “Η πρόοδος”. Η εκδήλωση, κατά κοινή ομολογία είναι αναμενόμενη κάθε χρόνο. Ξεκινά στις τέσσερις το απόγευμα με το παιδικό χορευτικό τμήμα του Συλλόγου μαζί με το αντίστοιχο παιδικό τμήμα του Ακροπόταμου. Φέτος, προσκλήθηκε και συμμετείχε για πρώτη φορά με παραδοσιακούς μικρασιάτικους χορούς, το χορευτικό τμήμα του Μαυρόλοφου Σερρών. Την σκυτάλη πήρε το γυναικείο τμήμα του Συλλόγου μας με Μακεδονίτικους και Νησιώτικους χορούς.